Aker Biomarine

Med industriell AI i krillindustrien

Januar, 2019, Oslo: Aker BioMarine og det Amesto Solutions-eide NextBridge Analytics har inngått avtale om digitalisering av Aker BioMarines innhøstings- og produksjonsvirksomhet for å ytterligere forbedre selskapets bærekraftssatsning.

Målet for Aker BioMarine vil være bruk av kontekstualisert data og AI applikasjoner utviklet sammen med NextBridge Analytics for å øke effektiviteten, blant annet gjennom redusert drivstofforbruk. Ved å bruke sanntidsdata og maskinlæring, vil selskapet optimalisere og bedre håndtere høstemønstre, produksjonsflyt og vedlikehold.

– Helt siden Aker BioMarine ble etablert, har vi utfordret hvordan ting blir gjort i vår bransje, og lagt vekt på  bærekraftig fangst og virksomhet. Ved å samarbeide med Cognite og NextBridge Analytics tar vi et skritt videre. Jeg tror vi er blant de første selskapene i vår bransje til å implementere AI som kjernen i operasjonelle beslutningsprosesser, sier Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine.

– Vi ser på Aker BioMarine som mer enn en kunde, de er vår partner. Det vi er flinke til er å jobbe med kunder som har krevende utfordringer, deres ideer for AI og maskinlæring og forbedre og supplere disse med våre egne matematiske og tekniske ferdigheter. Dette er akkurat den oppgaven Aker BioMarine har gitt oss, og vi er glade for utfordringen og tilliten, sier Inge Grini, CEO NextBridge Analytics AS.


– For å lykkes med å systematisk innhente, strukturere og analysere store data på tvers av innhøstings- og produksjonsvirksomheten, har Aker BioMarine alliert seg med de fremste aktørene på feltet. Med tanke på NextBridge Analytics sofistikerte AI-kompetanse, er vi sikre på at dette prosjektet vil gi solide resultater, sier Johansen.

Bærekraft gjennom ny teknologi

Forskning og utvikling er påkrevet for å finne nye metoder hvor AI kan bidra til verdiskapningen. I første omgang handler målsetningen om å ta i bruk AI til å styrke selskapets bærekraftige fangst av Krill i Sørishavet og til forbedring av kvalitet og effektivitet ved fiskeoljefabrikken i Houston.

NextBridge Analytics bidrar til teamet med noen av Norges fremste dataanalytikere for å bygge AI-løsninger for prosjektene. NextBridge Analytics vil benytte egen teknologi og Cognites plattform for å levere applikasjoner basert på sanntids dataflyt som har som mål å akselerere effekten i Aker BioMarines produksjonsanlegg og bærekraften i innhøstingen.

Inge Grini, CEO NextBridge Analytics AS


Aker BioMarine ser også muligheter for bedre tilgang til både sanntids- og historiske data fra flere kilder. Dette vil bidra til økt forståelse av det marine økosystemet i Antarktis og kontinuerlig forbedring av selskapets bærekraftsatsning.